×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

rietdaken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Prijs van een rieten dak: hoe wordt deze prijs bepaald?

Wil je je woning een echte landelijke sfeer laten uitstralen, dan is een rieten dak zeker iets dat niet mag ontbreken. Een rieten dak straalt charme en gezelligheid uit, en geeft je woning zeker iets extra’s.

Maar hoeveel kost zo’n rieten dak eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op de prijs van een rieten dak. Wat is de prijs per type dak? En wat bepaalt de prijs?

In dit artikel:

Welke soorten rieten daken zijn er?

Vooraleer we dieper ingaan op de prijs van een rieten dak, moeten we het eerst hebben over de verschillende soorten rieten daken. Je kan namelijk kiezen uit verschillende types, en dat zal ook een invloed hebben op de prijs die je betaalt voor het aanleggen van je dak.

We maken een onderscheid tussen een rieten dak met een open dakconstructie, en een rieten dak met een gesloten dakconstructie.


Plaatsen, herstellen of reinigen van een rieten dak?

Gun je woning een prachtig nieuw of hersteld rieten dak

Rieten dak plaatsen, herstellen of reinigen? Vraag prijzen op!

Een rieten dak? Laat het geen droom blijven!

Benieuwd naar de prijs van een professionele rietdekker?

Vergelijk prijzen van professionele rietdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een rieten dak straalt charme en authenticiteit uit. Wil je ook graag zo'n prachtig rieten dak, of wens je je bestaande dak te herstellen of reinigen? Aarzel niet om offertes op te vragen en prijzen te vergelijken.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
rietdekkers

aanvraag starten


rieten dak © Shutterstock - Een moderne villa met een pas aangelegd rieten dak. De prijs voor zo'n rieten dak hangt af van tal van factoren.

Open dakconstructie

Het rieten dak met open dakconstructie is de traditionele manier van rietdekken. Dit is een techniek die al eeuwenlang wordt toegepast.

Er wordt gesproken over een open dakconstructie, omdat er geen strikte scheiding is tussen de binnenkant en de buitenkant van het dak. De rieten matten worden op zogenaamde rietlatten aangebracht, en vastgemaakt met gegalvaniseerde staafjes. Op die manier wordt het hele dak van onder naar boven met riet bedekt.

Kenmerkend aan deze techniek is dus de open ruimte tussen het riet en de onderliggende ruimte. Het riet is dus te zien vanaf de binnenkant van de woning. Het voordeel hiervan is dat er een goede luchtcirculatie is, en dat het riet dus goed kan drogen als het vochtig is geworden (bv. door neerslag). Als het riet snel kan drogen, zal dit de levensduur van het rieten dak verlengen.

Het nadeel van deze techniek is dan weer dat het dak op deze manier heel slecht geïsoleerd is. Je hebt heel veel energieverlies, wat je energiefactuur zeker niet ten goede komt.

Een ander nadeel is dat je aan de onderkant van het dak nogal wat stof kan krijgen, zeker indien je geen gebruik maakt van een dampscherm.

Tot slot is een rieten dak met een open dakconstructie minder brandveilig dan een rieten dak met een gesloten constructie. Dit heeft niet alleen gevolgen voor je eigen veiligheid, maar ook voor je verzekeringspremie. Die ligt dan over het algemeen hoger, omdat er een groter risico bestaat.

Gesloten dakconstructie

opbouw rieten dak © Shutterstock - Bij de opbouw van een rieten dak wordt tegenwoordig vaak gekozen voor een gesloten dakconstructie

Bij een rieten dak met een gesloten constructie is de ruimte tussen het riet en de onderliggende ruimte gesloten. Het riet wordt in dit geval gelegd op isolatieplaten, multiplex of underlayment. Een rieten dak met een gesloten constructie wordt ook wel een schroefdak genoemd.

Een schroefdak is een modernere manier van rietdekken, en maakt in vergelijking met een open dakconstructie enkele sprongen voorwaarts. Zo is een rieten dak met een gesloten dakconstructie veel brandveiliger, en heb je ook veel minder te maken met stof in de zolderruimte.

Laat je het riet leggen op een laag van isolatieplaten, dan heb je het bijkomende voordeel dat je het energieverlies drastisch kan beperken.

Maar er zijn ook enkele nadelen aan een schroefdak. Zo is dit type rieten dak duurder dan een open dakconstructie, omdat je uiteraard een bijkomende gesloten laag laat aanbrengen. Op lange termijn kan je je investering wel terugverdienen, omdat je een lagere energiefactuur hebt, en je bovendien een lagere verzekeringspremie betaalt.

Wat is de prijs van een rieten dak?

De prijs die je betaalt voor je rieten dak hangt af van verschillende factoren. Zo zal de totale oppervlakte van je dak uiteraard een bepalende factor zijn. Maar ook andere factoren hebben een invloed. Zo zal de prijs uiteraard iets hoger liggen door bepaalde extra’s aan je dak toe te voegen, zoals dakkapellen.

Gemiddeld betaal je voor je rieten dak een prijs tussen de 75 en de 90 euro per m². De exacte prijs zal afhangen van de gekozen afwerking en details. Indien je het afwerken van de nok meerekent in de prijs, dan kom je uit op een totaalprijs van zo’n 110 euro per m². Voor het afwerken van de nokvorsten betaal je een prijs van zo’n 85 à 115 euro per meter.

Voor het renoveren van een rieten dak ligt de prijs doorgaans iets hoger. Hier reken je best op een prijs rond de 100 à 150 euro per m².

prijs voor een rieten dak © Shutterstock - De prijs voor een rieten dak hangt af van tal van factoren, zoals de oppervlakte en de gekozen afwerking

Hoe lang gaat een rieten dak mee?

De levensduur van een rieten dak hangt voornamelijk af van hoe goed het riet onderhouden wordt. Ook een vakkundige plaatsing zal de levensduur zeker ten goede komen.

Draag je goed zorg voor je rieten dak, dan zal het zeker 25 jaar meegaan. In sommige gevallen is zelfs een levensduur van 35 of 40 jaar mogelijk.

Belangrijk voor een goede levensduur is dat het riet goed kan drogen. Draag dus regelmatig zorg voor je rieten dak, door vuiligheid van je dak te verwijderen. Zorg ook voor een goede ventilatie.

Ook de hellingsgraad van je dak kan een rol spelen bij de levensduur. Hoe steiler het dak, hoe beter vocht kan afvloeien, en hoe sneller het riet terug kan drogen. Steilere daken hebben dus over het algemeen een langere levensduur.

Hoe een rieten dak onderhouden?

rieten dak © Shutterstock - Bij een rieten dak is het belangrijk dat het riet goed kan drogen.

Bij een rieten dak is het dus belangrijk dat het riet goed kan drogen. Probeer dus regelmatig vuiligheid, zoals bladeren en takken, van het dak te verwijderen. Hierdoor kan de zon terug rechtstreeks op het riet schijnen, waardoor het riet sneller kan drogen.

Rieten daken kunnen ook te maken krijgen met algen- en mosvorming. Algen en mossen vormen een dun laagje op het riet, waardoor de zon wederom niet rechtsreeks op het riet kan schijnen. Het riet kan door het mos ook niet meer goed ‘ademen’, waardoor de kwaliteit ervan vermindert.

Algen en mossen kan je bestrijden met een speciaal product. Het is belangrijk dat je het juiste product kiest. Een verkeerde keuze kan immers een averechts effect hebben. Een professionele dakreiniger contacteren is nog steeds de verstandigste keuze.

Voor het onderhoud van een rieten dak mag je rekenen op een prijs rond de 5 à 10 euro per m².

Lees hier meer over het onderhoud van een rieten dak.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een rieten dak

In dit artikel kunnen we uiteraard alleen maar richtprijzen meegeven. Benieuwd naar de exacte prijs voor het plaatsen, het vernieuwen of het herstellen van een rieten dak? Dan is het zeker verstandig om offertes aan te vragen bij professionele rietdekkers, en hun prijzen te vergelijken. Dat kan je doen via onderstaand offerteformulier. Na het invullen van het formulier ontvang je snel je offertes, waarna je kan vergelijken.

Alle offertes zijn bovendien gratis een zonder enige verplichting..


rietdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Rieten daken: het complete prijsoverzicht
Rieten dak isoleren: Welke methode volgen?
Offertes voor rieten daken